Påskens mysterium – Skrock – Äggfakta – Quiz

Påskens mysterium – Skrock -Äggfakta – Quiz

Påsken är en rörlig helg som infaller vid olika tidpunkter varje år. För att räkna ut när påsken firas, måste man ha koll på följande: Påskdagen infaller alltid den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. Påsken firas traditionsenligt med påskmat, påskpynt och påskägg. Högtiden är fylld av historia och tradition men vet vi egentligen varför vi firar påsk? Många äldre minns långfredagen som en av årets tråkigaste dagar. Fram till 1969 rådde nöjesförbud i Sverige under långfredag. Det innebar att alla biografer och krogar höll stängt. Ingen offentlig dans var tillåten, såväl fotbollsmatcher som att spela bingo var förbjudet på långfredag. I och med detta präglades dagen av stillhet och traditionen var att man skulle undvika onödiga aktiviteter. Måltiderna bestod av enkel mat eller fasta. Särskilt för barnen, som inte fick leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig. Många barn var tvungna att vara finklädda, vilket dock även gällde andra helger.

15 tips på Påskaktiviteter

Tips på saker till ett "Påskvernisage"
 • Sätt upp anslag och bjud in till Påskmys/påskcafe el.påsksamkväm.
 • Låna ihop eller köp in färgglada sjalar från Seconhand. Låt deltagarna låna dessa under påskmys/caféet. Måla fräknar på de som vill se ut som riktiga påskkärringar. Det är ett enkelt och billigt knep att göra tillställningen uppsluppen och fylld med glädje och skratt.
 • Ett litet ”Påskvernisage” är enkelt att fixa och uppskattat. Samla ihop gamla påskdukar, påskbonader, påsk-pannlappar, påskägg, påsktuppar och påskpynt. Ställ fram sakerna som stilleben eller på brickor som kan skickas runt.
 • Kanske känner du någon som har en äggkoppsamling som de vill visa?
 • Läs “Visste du att” med rolig påskfakta , skrock om häxor och fakta om ägg.
 • Rösta fram bästa låten i ”Psalmtoppen Påsk” eller lyssna på musik från listan ”Påskcafe”.
 • Dela upp i lag och tävla i “Frågesport om påsken”. Vill ni inte tävla så är frågorna bra tips på samtalsämnen…”Visste ni att…”
 • Läs och samtala om “Påskens mysterium”.
 • Tävlingar är alltid uppskattat! Samla ihop några fula, snygga, gamla, nya eller roliga saker som ni numrerar och låter alla deltagare rösta på. Det kan t.ex. vara “finaste påsktupp”, påsk-pannlapp, äggkopp, påskvykort, påskägg, påskbonad, påskprynad m.m. Räkna ihop rösterna och från den sak som har fått flest röster, drar ni 1,2,3? vinnare. Vinsterna kan t.ex vara fyllda påskägg till vinnarna. Denna aktivitet kan med fördel starta några dagar innan rösträkningen (så hinner alla fundera och rösta i lugn och ro) & det är en liten snackis.
 • Plocka eller köp björkris och låt alla deltagare smycka sitt eget påskris med fjädrar och små ägg i olika färger – mycket trevligt och uppskattat!
 • Baka påskbakelser (rulltårta/muffins) som ni dekorerar med små påskägg eller strössel.
 • Gissa antal godisar i ett påskägg – en klassiker som aldrig är fel!
 • Bilda nya ord av t.ex: Påskprydnad, Äggkoppsamling eller Påskkärring. Detta kan göras i lag eller gemensamt där de nya orden skrivs upp på ett blädderblock.
 • Skriv ut påskkort och dela ut till alla deltagarna. Skriv gärna ut på lite tjockare papper eller laminera korten.
 • Bjud in dagisbarn som är påskkärringar, sjunger och delar ut påskkort.
 • Titta på Jenny Nyströms fina påskkort: Jenny Nyström  
 • Påskkonsert i det fria! Om vädret tillåter – sitt ute i solen, välj låtar efter målgruppen och lyssna på musik från musiklistan “Påskcafé” … ibland är detta nog som aktivitet.
 • Samtala om deltagarnas påsktraditioner som barn och senare som vuxna. Tips på samtalsämnen: Går du i kyrkan under påsk? Har du firat påsk i en kyrkstuga? Vad äter du som tradition under påsk? Har du varit påskkärring? Plockar du in ris och sätter i fjädrar? Är det kul att påskdekorera hemmet? Har du någon särskild påskprydnad som betyder extra mycke för dig? Brukar du skicka påskkort? Minnen från långa/tråkiga långfredagar? Vilka blommor brukar du köpa till påsk? Har du gömt påskägg (varit påskhare)? Vad fyller du helst ditt påskägg med? Choklad? Vingums? Salta karameller…?

Rolig & intressant fakta om Påsk

Visste du att…

 • Påsken är den största av alla kristna högtider och handlar om Jesus lidande, död och uppståndelse!
 • Långt in på 1700-talet var det förbjudet att arbeta på skärtorsdagen. Man fick inte hugga ved och inte heller spinna ull eller tvätta kläder. ”Var det någon som tvättade på skärtorsdag, så tvättade de häxans särk”.
 • Skärtorsdag är enligt gammal folktro dagen som alla häxor far till Blåkulla. På skärtorsdag när Jesus blev förrådd av Judas -släpptes alla onda krafter lösa. Under denna natt var risken stor att möta häxor som var på väg till djävulens fester på Blåkulla.
 • Man försökte skydda sig mot påskkärringarna genom att skrämma dem med eldar, skott och påsksmällare. Dörrar och spjäll stängdes. Hötjugor, spadar, ugnsrakor, bakspadar och kvastar ställdes undan – så att häxorna inte kunde använda dessa för sin Blåkullafärd.
 • För att skydda kreaturen målade man kors på fähusdörren eller lade stål i ladugårdströskeln. Annars kunde häxorna tjuvmjölka kreaturen eller använda dem till riddjur vid flygturen till Blåkulla.
 • Det ondas makt bröts på påskdagens morgon när Jesus blev levande.
 • Under tiden för häxprocesserna ansågs detta inte vara sagor – utan en påtaglig verklighet. Under några decennier på 1600-talet avrättades närmare 300 personer i Sverige – framförallt kvinnor – för att man trodde att de var häxor. Den sista häxdomen i landet avkunnades 1704.
 • Förr använde man påskriset till att slå med på långfredagen. Husbonden skulle slå barnen och tjänstefolket med riset, så att de kom ihåg hur Jesus hade plågats på korset. 
 • Seden att ta in påskris blev vanligt förekommande under 1920- och 30-talen. Någon gång på 1930-talet började det dekoreras med färgade fjädrar, pappersblommor och kycklingar gjorda av bomull.
 • Få maträtter är så starkt förknippade med en högtid som ägg är förknippat med påsken. Det finns flera orsaker till att vi äter mycket ägg under påsken. Ägg är en gammal symbol för liv, därför passar det bra med ägg när vi firar att Jesus uppstått från döden. Genom det hårda skalet, en symbol för graven, bryter Kristi nya liv fram.
 • Påskens äggtradition har också en praktisk anledning. Tidigare var det många som inte åt ägg under fastetiden före påsk. När fastan var slut var det vår, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns gott om ägg, så då fick man passa på att njuta av äggen.
 • Det godisfyllda påskägg som vi idag ger till varandra är alltså en symbol.
 • Att vi symboliserar färgen gult med påsk är antagligen även det kopplat till äggen, eller rättare sagt kycklingarna som kommer från dem. Även höns, tuppar och fjädrar i glada färger, som pryder både påskkort och bonader, har ju starka kopplingar till just ägget. 
 • Påskharen är en importerad sedvänja från Tyskland. Där göms målade ägg ute i naturen som barnen får leta upp och den som har lagt ut äggen är naturligtvis påskharen. Denna tradition anses gå tillbaka till 1600-talet. 
 • Man kan färga äggen genom att koka dem med olika ingredienser. Fänkål ger en gulbrun ton. Gul färg kan man få med hjälp av saffran. Röd färg får man om man virar äggen i rödlöksskal och rödbetssaft. Blåa ägg får man om läger i ett blått papper i kokvattnet. Såplut ger en violett färg. 
 • Fram till 1969 rådde nöjesförbud i Sverige under långfredag. Det innebar att alla biografer och krogar höll stängt. Ingen offentlig dans var tillåten, såväl fotbollsmatcher som att spela bingo var förbjudet på långfredag.

Mallar till påskkort, affischer, quiz & psalmtoppen 

Påskmys

Påskcafe

Mall Påskkort

Mall Påskkort

Mall Påskkort

Påskquiz

Psalmtoppen Påsk

Psalmtoppen Påsk

Rätt svar Påskquiz: 1=1, 2= X, 3 = 2, 4 = 2, 5 = 2, 6 = 2, 7 =2, 8 = 2, 9 = 2, 10 = X, 11 = 1, 12 = 2, 13 = X

Påskcafe

Viktig INFO

Påsk

Gult i olika former

Påskens mysterium

SKÄRTORSDAG
På kvällen under påskmåltiden berättar Jesus för lärjungarna att en av dem ska förråda honom – att han ska tas till fånga, dömas och dö men efter tre dagar ska han uppstå igen! Lärjungarna protesterade; inte är det jag, sa alla – utom Judas. Senare på natten kom Judas, översteprästerna och soldaterna till den trädgård där Jesus och lärjungarna höll till. För 30 silverpengar hade Judas lovat att avslöja vem Jesus var genom att ge han en kyss. Soldaterna fängslade då Jesus och tog med han till staden. Han förhördes av översteprästerna som anklagade honom för att ha sagt sig vara Guds son – ett brott som krävde dödstraff. Till sist frågade översteprästen: ”Är du Guds son?” Jesus svarade ”Du har själv sagt det.”
LÅNGFREDAG – JESUS PINAS OCH DÖR PÅ KORSET
Judarna fick inte besluta om dödstraff eftersom landet var ockuperat av romarna – så Jesus sändes till Pontius Pilatus som var Roms utsände. Han förhörde Jesus men fann honom inte skyldig till något som förtjänade döden. Utan att lyckas försökte han få översteprästerna att ändra sig. Men kanske fanns det en utväg…varje påsk hörde det till traditionen att frige en fånge. Pontius Pilatus lät hämta mördaren Barabbas ur fängelsehålorna och ställde honom bredvid Jesus. ”Vem av dessa ska jag frige? Till hans stora förvåning svarade folket: ”Barabbas! Vad ska hända med Jesus, frågade han då. ”Korsfäst!” skrek de. Pilatus lät folket få som de ville men själv tvådde han sina händer – han ville inte ha med detta att göra. Soldaterna tvingade Jesus att själv bära sitt kors till Golgata, en kulle utanför staden. Jesus blev korsfäst bredvid två rövare. Dom hånade honom och bad honom att hjälpa sig själv och dem, om han nu var Gud son. En av rövarna bad också Jesus att tänka på honom, om det skulle vara så att hans Gud hjälpte. Jesus svarade att han redan idag skulle vara med honom i paradiset. 
PÅSKAFTON
När Jesus hade dött gick Josef -en rik man -till Pilatus och bad att få Jesus kropp för att begrava den. Men eftersom det var sabbat och inget arbete fick göras, så lades kroppen direkt i graven utan att göras i ordningen. För att ingen skulle komma och ta kroppen lät Pilatus rulla en stor sten framför ingången och bevaka graven.  
PÅSKDAGEN – JESUS UPPSTÅR!

Det berättas i bibeln om hur kvinnorna som följt Jesus, gick till graven tidigt på morgonen för att äntligen få göra i ordning och smörja Jesus kropp med välluktande kryddor.  När de kom fram var den tunga stenen borta och graven som var inhuggen i en klippa – var tom! Vid fotändan där Jesus legat satt en ängel som sa: ”Var inte rädda. Jesus har uppstått!” Omtumlade skyndade de iväg för att berätta detta för lärjungarna. Först blev de inte trodda. Men när lärjungarna varit vid den tomma graven och sett med egna ögon, då trodde de.
ANNANDAG PÅSK – JESUS VISAR SIG FÖR LÄRLJUNGARNA 
På annandag påsk finns det flera berättelser om hur den uppståndne Jesus har visat sig för lärjungarna. En av berättelserna kallas för Emmausvandringen. Det handlar om två lärjungar som är på väg bort från Jerusalem. De går och samtalar på vägen. Plötsligt slår någon följe med dem. Det är Jesus, men de känner först inte igen honom. Han frågar lärjungarna: Vad är det ni går och talar med varandra om? De berättar om allt som har hänt under påsken. När de stannar för att äta och Jesus bryter brödet känner de igen honom.

Enligt Apostlagärningarna återuppstod Jesus på påskdagen. Under de följande 40 dagarna visade han sig på olika sätt för sina närmaste anhängare. På den fyrtionde dagen efter sin uppståndelse från de döda for han sedan upp till himlen. Detta blev därför Kristi himmelsfärdsdag. Kristi himmelsfärdsdagen är en röd dag i almanackan och infaller alltid 40 dagar efter påskdagen eller sjätte torsdagen efter påskdagen.

Jenny Nyström - "Allmän rösträtt" "Ned med tuppen"
Jenny Nyström - Hönsens fackförening

Tuppen har ofta varit motiv på påskkort som Jenny Nyström har gjort, men då med en humoristisk underton.
Han är avbildad tillsammans med hela sin familj bestående av en eller flera hönor samt kycklingar. På några kort har Jenny fyllt i kommentarer från tuppen till hans familj. På ett kort är det ett antal hönor i ett hus (som kallas kackelstugan), där står tuppen bakom knuten och undrar “Ägga de upp hvarann” På ett kort går tuppen i spetsen för en demonstration under parollen “Ned med äggen”, allt medan hönorna som går i tåget har lagt ägg. Under tiden 1900-1920 så förekom en stor vykortsflora med politisk reklam, bl.a. för kvinnlig rösträtt. 1915 var Sverige det enda land i Norden där kvinnor inte hade rösträtt. En av konstnärerna som bidrog med både konstnärliga och skämtsamma motiv var Jenny Nyström. På ett kort ser man en demonstration, där tuppen är utklädd till polis och hönorna bär människokläder och banderoller med texten “Allmän rösträtt” “Ned med tuppen”. Källa: kalmarlansmuseum.se/jenny-nystrom/jennys-hogtider/var/pasktuppen/

Hårdkokt rolig äggfakta

 • Under påskveckan äter vi cirka 2 000 ton ägg – dubbelt så många
  som en vanlig vecka.
 • Bara på påskaftonen äter vi svenskar omkring 6 miljoner ägg – i timmen!
 • På ett år äter en svensk i snitt 200 ägg.
 • Ljuset och värmen får hönsen att värpa mer på våren. Det är en av orsakerna till att det blev tradition att äta ägg till påsk. En annan är att efter fastan – var det extra gott med ägg som är både energirika och näringsrika.
 • Förutom hönsägg kan du även äta ägg av bland annat gås, vaktel, anka,
  struts och emu.
 • Du får i dig hela dagsbehovet av vitamin B12 om du äter 1 ägg.
 • Det största ägget läggs av strutsen och det kan väga hela 2 kilo.
 • Hållbarheten för ett ägg är normalt 28 dagar.
 • Ägg håller längre om de förvaras med den spetsiga änden nedåt
 • En höna lägger ungefär 250-300 ägg per år.
 • Bruna höns värper som regel något färre ägg än vita höns.
 • Kallt vatten gör ägget lättskalat
 • Med dryga 12 procent protein är ägg en favoritfrukost för personer som vill bygga muskler.
 • Hur ser man om ett ägg är kokt eller rått? Du kan snurra på ägget och om det snurrar långsamt – då är det rått.
 • Varför varierar storleken på ägg?
  Äggets storlek beror på hönans ålder. Äldre hönor värper större ägg än unga hönor.
 • Är det skillnad på vita och bruna ägg?
  Bruna och vita hönsägg har sammanäringsinnehåll. Enda skillnaden är att de bruna äggen värpts av bruna hönor och de vita äggen värpts av vita hönor. I övrigt skiljer ingenting.
 • Hur vet man när ett ägg är gammalt?
  När du knäcker ett ägg kan du se på gulan hur gammalt det är. Ett färskt
  ägg har en hög gula och en vita som är fast närmast gulan. Man kan också bedöma åldern efter hur det beter sig i en kastrull med vatten. Färska ägg ligger ner på botten, medan ett äldre ställer sig upp.
 • Det är en snodd i ägget. Vad är det?
  Snodden i ägget är tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget.

Textkällor: https://www.svenskakyrkan.se/hur-firar-man-paskhttps://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/paskfirandet-forr-och idag, https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/paskafton, https://sv.wikipedia.org/wiki/Påsk_i_Sverige. Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt Kulturarkivet 365:s egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube, SVT Öppet arkiv & Svensk film – Filmarkivet.se, Kungliga biblioteket. Radiofynd: Sveriges Radio. Layout: Lulegrafiska AB & Kulturarkivet AB

Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare! Inga krav på förkunskaper eller mycket personal. Oavsett ålder eller etniskt ursprung. Med Kulturarkivet 365 kan ALLA – snabbt & enkelt – skapa mervärde och sätta guldkant på tillvaron med roliga aktiviteter & intressant läsning. Kulturarkivet 365Digital idébank för aktiviteter & event. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering!