Om Företaget

Hej! Ankie Lidberg här!
2014 tog tjänstledigt utan lön och gjorde som havet – Jag vågade! Ensamstående med hus och två tonåringar, lånade jag upp flera hundratusen på mitt hus – för att skapa idébanken Kulturarkivet 365. Ett halvår tidigare, en lördagsnatt i november 2013, hämtade jag min dotter och hennes kompisar. Samtalet i bilen handlade om praktikplatser och olika jobb. Plötsligt hörde jag min då 17-åriga dotter, säga orden som indirekt, blev startskottet till mitt företag: “När jag börjar jobba själv – då ska jag bli som du mamma. Då ska jag också göra skillnad.”

Feel alive

Att känna sig levande är en bra beskrivning på känslan som infinner sig, när vi skrattar, har kul, pratar om intressanta ämnen, lyssnar på musik och umgås med andra. Våra sinnen öppnas och kroppens må-bra-hormoner ökar. I mitt tidigare jobb som undersköterska och projektledare, fick jag dagligen bevis på det mervärde och den positiva spiral, som roliga och intressanta aktiviteter sätter igång.

Är stora projekt bättre än små?
Under flera år jobbade jag i många, stora och helt magiska projekt – jag älskade det! Men när de statliga stimulansbidragen och projektpengarna var slut, började jag fundera över hur viktiga de stora projekten egentligen var? I många av projekten så var det kanske 5-6 stycken som deltog och för dessa var det magiskt…men för de övriga 60 som var kvar på enheterna hade inte tillvaron förändrats någonting…kanske rent av blivit sämre i form av längre vänttider vid larm m.m då det ibland “kortades personal”.

Vad är livskvalitet?
Självklart olika för alla men de flesta av oss gillar och vill delta i lite större aktiviteter – iaf så länge vi har ork och hälsa. Men med utgångspunkt från att orken och hälsan är begränsad, vad är livskvalitet då? Ett stort evenemang 1 gång per månad förändrar inte tillvaron så mycket, en del minns det inte samma kväll. Ernst Kirchsteiger har beskrivit livskvalitet på ett enkelt och mycket bra sätt: ”Det är de små ljuspunkterna i vardagen som gör den stora skillnaden”. Det som höjer välbefinnandet och känslan av livskvalitét…är att vara i ett meningsfullt sammanhang VARJE DAG! Att vara sedd, hörd, känna sig delaktig, prata om saker som JAG tycker är roliga, skratta, känna gemenskap och ha kul.

2014 när jag började utveckla Kulturarkivet 365, var min vision att skapa ett verktyg som skulle göra det enkelt för personal i vård och omsorg – att snabbt  kunna planera och fixa roliga sociala aktiviteter och göra kultur tillgänglig (Kultur & hälsa). Innehållet och funktionerna fortsätter att utvecklas och min förhoppning är att Kulturarkivet 365 ska:

 • Ge inspiration och visa på möjligheter, som utvecklar olika verksamheter.
 • Skapa Win – Win. Arbetsglädje och minskad förberedelsetid för användare. Glädje, gemenskap och feelgood hos deltagare.
 • Öppna upp för nya möjligheter med digitala träffar. I sviterna av Covid -19 kan mötesplatser och aktiviteter inte fungera fullt ut som det brukar…varför inte ha Skypefika med olika teman och innehåll?  
 • Väcka nyfikenhet. Göra vardagliga konversationer mer intressanta och underhållande.
 • Skapa mångfald i aktivitetsutbudet och göra kultur mer tillgängligt.
 • Vara ett digitalt reminiscensverktyg!
  Där användaren får hjälp att finna “triggers” och samtalsämnen – som förenklar kommunikation med personer som har en demens diagnos.  
 • Skapa mervärde – även när tiden är knapp.
 • Vara ett digitalt stöd vid aktivering och ta bort idétorka vid aktivitetsplanering. 
 • Förenkla hela årets verksamhetsplanering
 • Höja lägsta nivån (kvalitetssäkra) sociala innehållet. Aktiviteter sker på samma sätt oavsett vem som jobbar.           
Det går att göra hur mycket som helst av materialet men grunden bygger på högläsning och samtal.
 • 2015 – På kvalitetsmässan i Göteborg såldes Kulturarkivets första upplaga. En idébank med 18 tryckta magasin.
 • 2017 – Det blev tryckta Spotifykoder i magasinen. Musiken kan enkelt scannas & spelas direkt till aktiviteten.
 • 2017 – En mässbesökare uppmanade mig att ta bort fokus från äldre…Varför?
  Han svarade: ”-Historiska händelser, kända personer, hur livet/tidsandan var på 50-60-70-talet eller bakgrunden till varför vi firar högtider, traditioner & temadagar, det förändras inte –  det är samma fakta i grunden, oavsett vi är 5 eller 100 år…men sen blir samtalen olika, beroende på om du hör detta för första gången eller har upplevt det själv”. Jag tog till mig denna insikt, uppdaterade allt material och öppnade upp för fler målgrupper och verksamheter.
 • 2020 – Kulturarkivet 365 digitaliserades och utvecklingen blev tillgänglig som en digital tjänst inom välfärdsteknik. Välfärdsteknik är digital teknik som bidrar till ökad livskvalitet för äldre personer och personer med funktionsnedsättning.
 • 2020 – I slutet av november fanns abonnemanget “365 Happy Days” ute på marknaden.
 • 2020 – Som inspiration och hjälp för att lättare kunna planera och skapa små ljuspunkter i vardagen, hade jag sedan tidigare, tryckta almanackor. Med digitaliseringen blev det 365 Happy Days – Almanacka med eventmaterial. Den är fylld med temadagar, högtider, intressanta ämnen och aktiviteter som passar till varje månad. Genom att klicka på “evenemangsmaterial”, finns allt material färdigt att användas direkt. Textmaterial, Icebreakers, Affischmallar till aktiviteten, Musiklista, Aktivitetsmallar till quiz, kluringar och musikaktiviteter m.m SUPERENKELT & TIDSBESPARANDE! 

Längre ner finns ett collage med bilder från Källbogården i Piteå. Det är utifrån mina erfarenheter och visioner där, som jag skapade Kulturarkivet 365.
/ Bästa från Ankie!

Här kan du läsa mina tankar om de problem jag ville finna en lösning på.

Några ögonblick från Källbogården

Livskvalitet! Att öppna en dörr & hamna på stranden i utlandet. ( Solrum från Suntech)
Att sitta på ett renskinn - ute vintertid - sjunga & koka kaffe över elden - Det är Lycka!
Kaffet smakar extra gott i en träkosa.
Jag har jobbat 30 år i äldreomsorgen - utifrån mina erfarenheter & visioner där - så har jag skapat idébanken Kulturarkivet 365.
Det är de små ljuspunkterna som gör den stora skillnaden
När inte alla kan ta sig till skogen...blir det succé med en uppsättning från naturen mitt på bordet.
Att sitta vid en eld blir aldrig omodernt - gammal som ung gillar det.
Skaparglädje! Under en hel dag fick alla prova på att drejja, bygga fågelholkar & färga med Batik.
Jag & min pappa byggde Källbogårdens fina strandbar - här serverades många färgglada drinkar & glassbägare
Ståupp-komikern Özz Nûjen spelade in ett program hos oss, om "Sveriges bästa äldreomsorg". Det sändes i Veteran TV
Allhelgonahelgen - samkväm med ljuständning, musik & textläsning.
Whaoow! Alltid spännande & kul när det nappar. Efteråt blev det lax på saltbädd & tunnbröd -helt magiskt gott!

Bilder: Ankie Lidberg. Dessa bilder har några år på nacken men personerna på bilderna samt anhöriga har gett godkännande till att de visas offentligt. Många kände sig enormt hedrade av att få vara med på bild. Du måste ha en bra kamera för vi blir så fina på bilderna, sa en av damerna. 

Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare! Inga krav på förkunskaper eller mycket personal. Oavsett ålder eller etniskt ursprung. Med Kulturarkivet 365 kan ALLA – snabbt & enkelt – skapa mervärde och sätta guldkant på tillvaron med roliga aktiviteter & intressant läsning.

Kulturarkivet 365Digital idébank för aktiviteter. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering!