Om Företaget

Hej! Ankie Lidberg här!
Med 30 års erfarenhet som undersköterska och projektledare i äldreomsorgen – ville jag utveckla det sociala innehållet, skapa mångfald i aktivitetsutbudet och göra kultur mer tillgängligt. Min vision var att skapa ett verktyg till personalen som skulle göra det enkelt att snabbt sätta guldkant på tillvaron och skapa mervärde för boende och deltagare i olika verksamheter. Verktyget skulle vara enkelt och flexibelt. Inga krav på förkunskaper eller mycket personal och oavsett ålder eller etniskt ursprung, så skulle användaren snabbt kunna planera och fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet och välbefinnande.

Feel alive inside

2014 tog tjänstledigt utan lön och gjorde som havet – Jag vågade! Ensamstående med hus och två tonåringar, lånade jag upp flera hundratusen på mitt hus – för att skapa idébanken Kulturarkivet 365. Ett halvår tidigare, en lördagsnatt i november 2013, hämtade jag min dotter och hennes kompisar. Samtalet i bilen handlade om praktikplatser och olika jobb. Plötsligt hörde jag min då 17-åriga dotter, säga orden som indirekt, blev startskottet till mitt företag: “När jag börjar jobba själv – då ska jag bli som du mamma. Då ska jag också göra skillnad.”

Att känna sig levande är en bra beskrivning på känslan som infinner sig, när vi skrattar, har kul, pratar om intressanta ämnen, lyssnar på musik och umgås med andra. Våra sinnen öppnas och kroppens må-bra-hormoner ökar. I mitt jobb som undersköterska och projektledare, fick jag dagligen bevis på det mervärde och den positiva spiral, som roliga och intressanta aktiviteter sätter igång.

Är stora projekt bättre än små?
Under flera år jobbade jag i många, stora och helt magiska projekt – jag älskade det! Men när de statliga stimulansbidragen och projektpengarna var slut, började jag fundera över hur viktiga de stora projekten egentligen var? I många av projekten så var det kanske 5-6 stycken som deltog och för dessa var det magiskt…men för de övriga 60 som var kvar på enheterna hade inte tillvaron förändrats någonting…kanske rent av blivit sämre i form av längre vänttider vid larm m.m då det ibland “kortades personal”.

Vad är livskvalitet?
Självklart olika för alla men de flesta av oss gillar och vill delta i lite större aktiviteter – i alla fall så länge vi har orken och hälsan. Men med utgångspunkt från att orken och hälsan är begränsad, vad är livskvalitet då? Ett stort evenemang 1 gång per månad är jättetrevligt men det förändrar inte tillvaron så mycket, då en del inte minns det samma kväll. Ernst Kirchsteiger har beskrivit livskvalitet på ett enkelt och mycket bra sätt: ”Det är de små ljuspunkterna i vardagen som gör den stora skillnaden”. Det som höjer välbefinnandet och känslan av livskvalitét…är att vara i ett meningsfullt sammanhang VARJE DAG! Att vara sedd, hörd, känna sig delaktig, prata om saker som JAG tycker är roliga, skratta, känna gemenskap och ha kul. 

Vid starten var Kulturarkivet 365 en idébank med tryckta magasin. Under drygt 7 års tid har jag utvecklat innehållet och funktionerna som numera kan ses som digitaliserat mervärde! 365 Happy Days är en digital abonnemangstjänst – en idébank som förenklar och utvecklar nya arbetssätt för det sociala innehållet. Användaren får hjälp att göra skillnad i det mänskliga mötet och låter det digitala, stötta arbetet inför och under aktiviteten.

Innehållet och funktionerna fortsätter att utvecklas och min förhoppning är att 365 Happy Days ska:

 • Ge inspiration och vara en idébank som skapar “365 Happy Days” i olika verksamheter.
 • Höja lägsta nivån (kvalitetssäkra) sociala innehållet. Aktiviteter sker på samma sätt oavsett vem som jobbar. 
 • Skapa mångfald i aktivitetsutbudet och göra kultur mer tillgängligt för alla.
 • Skapa Win – Win. När vi känner att vi att vi skapar glädje, gemenskap och välbefinnande för andra, då sätter en positiv spiral igång. Det är då vi känner arbetsglädje och arbetstillfredställelse och går hem från jobbet med en skön känsla i hjärtat.
 • Öppna upp för nya möjligheter med digitala träffar. I sviterna av Covid -19 kan mötesplatser och aktiviteter inte fungera fullt ut som det brukar…varför inte ha Skypefika med olika teman och innehåll?  
 • Väcka nyfikenhet. Göra vardagliga konversationer mer intressanta och underhållande.
 • Vara ett digitalt reminiscensverktyg! Användaren får hjälp att finna “triggers” och samtalsämnen som förenklar kommunikation med personer som har en demensdiagnos.  
 • Skapa mervärde – “Små ljuspunkter i vardagen” även när tiden är knapp.
 • Vara ett digitalt stöd vid aktivering och förenkla hela årets aktivitetsplanering.          
 • 2015 – På kvalitetsmässan i Göteborg såldes Kulturarkivets första upplaga. En idébank med 18 tryckta magasin.
 • 2017 – Det blev tryckta Spotifykoder i magasinen så att musiken till temat enkelt kunde scannas och spelas direkt.
 • 2017 – En mässbesökare uppmanade mig att ta bort fokus från äldre (som från början var min ursprungliga målgrupp). Jag frågade varför?
  Han svarade: ”-Historiska händelser, kända personer, hur livet/tidsandan var på 50-60-70-talet eller bakgrunden till varför vi firar högtider, traditioner & temadagar, det förändras inte –  det är samma fakta i grunden, oavsett vi är 5 eller 100 år…men sen blir samtalen olika, beroende på om du hör detta för första gången eller har upplevt det själv”. Jag tog till mig denna insikt, uppdaterade allt material och öppnade upp för fler målgrupper och verksamheter.
 • 2020 – Kulturarkivet 365 digitaliserades och utvecklingen blev tillgänglig som en digital tjänst (välfärdsteknik). I slutet av november fanns abonnemanget “365 Happy Days” ute på marknaden.
 • 2020 – Som inspiration och hjälp för att lättare kunna planera och skapa små ljuspunkter i vardagen, hade jag sedan tidigare, tryckta almanackor. Med digitaliseringen blev det 365 Happy Days – Almanacka med eventmaterial. Den är fylld med temadagar, högtider, intressanta ämnen och aktiviteter som passar till varje månad. Genom att klicka på “evenemangsmaterial”, finns allt material färdigt att användas direkt. Textmaterial, Icebreakers, Affischmallar till aktiviteten, Musiklista, Aktivitetsmallar till quiz, kluringar och musikaktiviteter m.m Superenkelt & Tidsbesparande! 
 • Kulturarkivet 365 = 21 digitala magasin och tidigare även samlingsnamnet på allt material. Vid digitaliseringen tyckte jag att “365 Happy Days” var ett mer passande namn för de nya funktionerna och materialet.
 • 365 Happy Days – Från oktober 2021 är företagets namn 365 Happy Days AB. Under övergången kommer det att finnas kvar material från Kulturarkivet 365.

Här under kan du se “Leva Livet-collaget” som är bilder från Källbogården i Piteå. Det är utifrån mina erfarenheter och visioner där, som jag skapade 365 Happy Days AB /Bästa från Ankie!

Här kan du läsa mina tankar om de problem jag ville finna en lösning på.

Några "Leva Livet" ögonblick från Källbogården

Livskvalitet! Att öppna en dörr & hamna på stranden i utlandet. ( Solrum från Suntech)
Att sitta ute på ett renskinn vintertid - sjunga & koka kaffe över elden - Det är Lycka!
Kaffet smakar extra gott i en träkosa.
Jag har jobbat 30 år i äldreomsorgen - utifrån mina erfarenheter & visioner där - så har jag skapat idébanken 365 Happy Days.
Det är de små ljuspunkterna som gör den stora skillnaden
När inte alla kan ta sig till skogen...blir det succé med en uppsättning från naturen mitt på bordet.
Att sitta vid en eld blir aldrig omodernt - gammal som ung gillar det.
Skaparglädje! Under en hel dag fick alla prova på att drejja, bygga fågelholkar & färga med Batik.
Jag & min pappa byggde Källbogårdens fina strandbar - här serverades många färgglada drinkar & glassbägare
Ståupp-komikern Özz Nûjen spelade in ett program hos oss, om "Sveriges bästa äldreomsorg". Det sändes i Veteran TV
Allhelgonahelgen - samkväm med ljuständning, musik & textläsning.
Whaoow! Alltid spännande & kul när det nappar. Efteråt blev det lax på saltbädd & tunnbröd -helt magiskt gott!

Bilder: Ankie Lidberg. Dessa bilder har några år på nacken men personerna på bilderna samt anhöriga har gett godkännande till att de visas offentligt. Många kände sig enormt hedrade av att få vara med på bild. Du måste ha en bra kamera för vi blir så fina på bilderna, sa en av damerna. 

365 Happy Days är en digital abonnemangstjänst – en idébank med färdiga aktiviteter för hela året. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!