Hur använder man Kulturarkivet 365?

Hur använder man Kulturarkivet 365?

 • När du har tecknat abonnemang får du användarnamn och login skickat till din mail.
 • Logga in på hemsidan www.kulturarkivet365.se Fyll i användarnamn & lösenord under fliken abonnemang, sen har du tillgång till allt material direkt.
 • Kulturarkivet 365 har Responsive Design och justerar automatiskt webbsidan efter enheten som den visas på (webb, läsplatta, mobil).
 • För att inbjuda och väcka lusten att delta, samt synliggöra verksamhetens aktiviteter, finns det färdiga affischmallar som du kan skriva ut, direkt vid aktiviteten. Se till att skrivaren är kopplad till läsplattan, om det är den du/ni använder mest.
 • Nationella värdegrunden – I de flesta verksamheter finns redan eftermiddagskaffet & med Kulturarkivet 365, så kan vi på ett enkelt sätt ”LEVLA UPP” & förvandla den stunden… …till ”en aktiv & meningsfull tillvaro i gemenskap med andra” – alltså Nationella Värdegrundens intentioner.
 • Ibland när någon frågar vad Kulturarkivet 365 är – då brukar jag säga: Mycket förenklat – så är det ”Skivor till kaffet” med olika underteman. Kulturarkivet 365 fungerar perfekt utan musik…Men till olika teman eller aktiviteter förstärks upplevelsen med musik. Om ni t.ex har ett event med farsdagsfirande, då kanske Magnus Ugglas låt “Min far & jag” höjjer stämningen lite extra eller ni pratar om Beatles och kan sjunga med i låtarna. Tyvärr finns det sedan 2019, inget abonnemang att teckna där man kan välja låtar. Läs info: https://kulturarkivet365.se/spotify_en_guldgruva_med_mojligheter/

21 flipbookmagasin med roliga aktiviteter & intressant läsning

"365 Happy Days" evenemangsmaterial i almanackan

 • Högläsning & samtal är grunden i Kulturarkivet 365 – & runt det kan ni skapa mängder med kravlösa och roliga aktiviteter.Textläsning från valt tema –  varvas med musik. Deltagarna berättar, svarar på frågor och kan medverka med dikt eller textläsning ur materialet. Med roliga historier, citat, frågesporter och musik till temat, har ni allt som behövs …ja, så här enkelt kan ALLA – fixa roliga aktiviteter som skapar mervärde, gemenskap, glädje och välbefinnande.
 • För några år sedan uppmanade en mässbesökare mig att ta bort fokus från äldre…Varför?
  Han svarade: ”-Historiska händelser, kända personer från förr, hur livet/tidsandan var på 50-60-70-talet eller bakgrunden till varför vi firar högtider, traditioner & temadagar, det förändras inte –  det är samma fakta i grunden, oavsett vi är 5 eller 100 år…men sen blir samtalen olika, beroende på om du hör detta för första gången eller har upplevt det själv”.
 • Vad ska vi göra? Vad ska vi prata om?
  Bläddra som en tidning och välj intressant läsning & roliga aktiviteter ur 21 olika flipbookmagasin. Under varje magasin finns mallar till affischer och aktiviteter att skriva ut. Mängder med teman – skapar mångfald och oräkneliga samtalsämnen, som är lätta att anpassa individuellt och efter deltagarnas intressen och önskemål.
 • 365 Happy days – almanacka med eventmaterial
  Som inspiration och hjälp för att lättare kunna planera & skapa små ljuspunkter i vardagen, finns en almanacka till Kulturarkivet 365. Den heter “365 Happy Days” och är fylld med temadagar, högtider, intressanta ämnen och aktiviteter som passar till varje månad. Genom att klicka på “evenemangsmaterial” i almanackan, finns allt material färdigt att användas direkt. Textmaterial, Icebreakers, Affischmallar till aktiviteten, Musiklista, Aktivitetsmallar till quiz, kluringar och musikaktiviteter m.m SUPERENKELT & TIDSBESPARANDE! Verksamhetsplanering för hela året går snabbt och enkelt! Under 2021 kommer fler aktiviteter att fyllas på i “365 Happy days”.
 • Kulturarkivet 365 är ett digitalt Reminiscensverktyg som väcker minnen & förenklar kommunikation, med personer som har en demensdiagnos. Innehållet i Kulturarkivet 365 bygger på retro & nostagi, det passar perfekt till högläsning och samtal, varvat med musik i ämnet. Mångfalden på teman kombinerat med musiklistor – hjälper användaren att finna rätt “triggers”, anpassade efter olika personers intressen och historia. Aktiviteten är enkel och kravlös. Den väcker minnen som leder till nya samtalsämnen, skapar gemenskap, närhet och stimulans.  
 • Quiz kan vara ganska svårt, att finna en nivå som passar till alla. På de flesta frågesporterna har jag därför 3 svarsalternativ, både för att man inte ska vara helt ute och cykla och för att ett namn, plats eller årtal, kan väcka ett minne. Känns frågorna enkla för målgruppen – skippa svarsalternativen. Är frågorna för svåra för målgruppen – se det då som tips på jättebra samtalsämnen!
 • Kulturarkivet 365 är flexibelt Det funkar i både små och stora sammanhang. På en bussresa, till eftermiddagskaffet, studiecirkel, ute i solen på en parkbänk, inne i lägenheten hos en sängliggande, fredagsmys, eller en kvart före maten.
 • Födelsedagar – ett perfekt tillfälle att ge extra mycket uppmärksamhet till någon! Citat kring åldrandet – ”Heta stolen” frågor till födelsedagsbarnet – Fakta om födelsedagsfirande – Ordspråk om tid & ålder – Musiklista med Födelsedagssånger – Tips på hur ni skapar känslan i firandet.
Skriv ut & läs i lugn & ro 🙂
Skriv ut & läs i lugn & ro 🙂

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt Kulturarkivet 365:s egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube, SVT Öppet arkiv & Svensk film – Filmarkivet.se, Kungliga biblioteket. Radiofynd: Sveriges Radio. Layout: Lulegrafiska AB & Kulturarkivet AB

Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare! Inga krav på förkunskaper eller mycket personal. Oavsett ålder eller etniskt ursprung. Med Kulturarkivet 365 kan ALLA – snabbt & enkelt – skapa mervärde och sätta guldkant på tillvaron med roliga aktiviteter & intressant läsning. Kulturarkivet 365Digital idébank för aktiviteter & event. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering!