Hur använder man Kulturarkivet 365?

Digitalt verktyg som skapar mervärde!

 • I en tid av digitalisering (& Covid-19) då antalet fysiska möten blir allt färre, då ökar det mänskliga mervärdets betydelse ännu mer. 365 Happy Days är en digital abonnemangstjänst – en idébank som förenklar och utvecklar nya arbetssätt för det sociala innehållet. Användaren får hjälp att göra skillnad i det mänskliga mötet och låter det digitala, stötta arbetet inför och under aktiviteten. 
 • När du har tecknat abonnemang får du användarnamn och login skickat till din mail.
 • Logga in på hemsidan www.kulturarkivet365.se Fyll i användarnamn & lösenord under fliken abonnemang, sen har du tillgång till allt material direkt.
 • 365 Happy Days har Responsive Design och justerar automatiskt webbsidan efter enheten som den visas på (webb, läsplatta, mobil).
 • Vad ska vi göra? Vad ska vi prata om? Det finns tre vägar att hitta aktiviteterna: 

1. Kulturarkivet 365 – 21 olika Magasin
Bläddra som en tidning och välj intressant läsning och roliga aktiviteter ur 21 flipbook-magasin. Under varje magasin finns mallar till affischer och aktiviteter att skriva ut. Det går att göra hur mycket som helst…men krångla inte till det! Det är bättre att aktiviteten blir av och grunden i materialet bygger på det enkla –  högläsning och samtal.

2. 365 Happy Days – Digital almanacka med färdigt eventmaterial
Som inspiration och hjälp för att lättare kunna planera och skapa små ljuspunkter i vardagen, finns en almanacka till Kulturarkivet 365. Den heter “365 Happy Days” och är fylld med temadagar, högtider, intressanta ämnen och aktiviteter som passar till varje månad. Genom att klicka på “evenemangsmaterial” i almanackan, finns allt material färdigt att användas direkt. Textmaterial, Icebreakers, Affischmallar till aktiviteten, Musiklista, Aktivitetsmallar till quiz, kluringar och musikaktiviteter m.m Superenkelt & tidsbesparande! Nya aktiviteter fylls på fortlöpande. 

3. Sökfunktion på hemsidan
Allt material finns alltid tillgängligt, även om aktiviteten “försvunnit ur almanackan”. Genom att skriva in ett sökord (i förstoringsglaset uppe i högra hörnet) så kommer alla länkar till ett visst ämne fram. Detta är perfekt om någon spontant kommer på ett ämne eller ni bara vill kolla runt bland eventmaterialet. 

21 flipbookmagasin

"365 Happy Days" - Digital almanacka

Ankie tipsar

 • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet. Läs lite grann från valt tema, låt deltagarna berätta och svara på frågor. Läs vidare, lyssna på musik, samtala, visa någon bild för gruppen (skicka runt) låt deltagarna medverka med dikt eller textläsning ur materialet.
 • Högläsning & samtal är grunden i 365 Happy Days – och runt det kan ni skapa mängder med kravlösa och roliga aktiviteter.
 • I de flesta verksamheter finns redan eftermiddagskaffet & med 365 Happy Days, så kan vi på ett enkelt sätt ”LEVLA UPP” & förvandla den stunden… …till ” ett värdigt liv, en aktiv & meningsfull tillvaro i gemenskap med andra” – alltså Nationella Värdegrundens intentioner.
 • Mycket förenklat – så kan aktiviteterna beskrivas som ”Kaffe & Prat” med olika underteman (eller “Skivor till kaffet”.) Materialet fungerar perfekt utan musik men till olika teman eller aktiviteter förstärks upplevelsen med musik. Tyvärr finns det sedan 2019, inget musikabonnemang att teckna (för offentlig verksamhet) där man kan välja låtar. Läs viktig info om Spotify/ Soundtrack

 • För att inbjuda och väcka lusten att delta i olika aktiviteter, finns det färdiga affischmallar. Det här är absolut inget måste… men det är ett bra sätt synliggöra verksamhetens aktiviteter (P.s ha inte så bråttom med att rensa anslagstavlan, låt det synas vilka aktiviteter som ni har haft.)
 • Quiz kan vara ganska svårt att hitta en nivå som passar till alla. På de flesta frågesporterna har jag därför 3 svarsalternativ, både för att man inte ska vara helt ute och cykla och för att ett namn, plats eller årtal, kan väcka ett minne. Känns frågorna enkla för målgruppen – skippa svarsalternativen. Är frågorna för svåra för målgruppen – se då detta som tips på jättebra samtalsämnen!
 • 365 Happy Days är flexibelt Det funkar i både små och stora sammanhang. På en bussresa, till eftermiddagskaffet, studiecirkel, ute i solen på en parkbänk, inne i lägenheten hos en sängliggande, fredagsmys, eller en kvart före maten.
 • Min omvända BUCKETLIST – Modern levnadsberättelse!
  200 små & stora upplevelser att bocka av! Gör en Bucketlistklubb 🙂 Idag handlar det mycket om vad vi ska göra innan vi dör…men det här är ”Min omvända Bucketlist” dvs. Det här HAR jag gjort i mitt liv! Roliga samtalsfrågor och minnesväckare. Denna aktivitet kan med fördel, delas upp i flera träffar så att man hinner prata och lyssna på vad personen/personerna har gjort. Funkar även som aktivitet I en stor grupp där ledaren ställer frågorna: Är det någon som har….? Alla svarar ja på de saker som de har gjort
 • Födelsedagar – ett perfekt tillfälle att ge extra mycket uppmärksamhet till någon! Den 28:e varje månad har jag lagt in aktivitetsmaterial som innehåller: Citat kring åldrandet – ”Heta stolen” frågor till födelsedagsbarnet – Fakta om födelsedagsfirande – Ordspråk om tid & ålder – Musiklista med Födelsedagssånger – Tips på hur ni skapar känslan i firandet.
 • Sherlock Holmes & This or That – är enkla och roliga frågeformulär med syfte att starta upp nya samtalsämnen och lära känna en person/grupp mer. “Det eller detta” har två svarsalternativ där deltagaren väljer det alternativ som stämmer bäst in på sig. Även om inte något av alternativen är helt rätt eller kanske båda svaren är det – så är det bara 1 kryss som gäller.
Skriv ut & läs i lugn & ro 🙂
Skriv ut & läs i lugn & ro 🙂

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt Kulturarkivet 365:s egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube, SVT Öppet arkiv & Svensk film – Filmarkivet.se, Kungliga biblioteket. Radiofynd: Sveriges Radio. Layout: Lulegrafiska AB & Kulturarkivet AB

365 Happy Days är en digital abonnemangstjänst – en idébank med färdiga aktiviteter direkt i almanackan. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!