Hur använder man Kulturarkivet 365?

365 Happy Days är en digital idébank som gör det enkelt att planera & fixa roliga aktiviteter! 

 • När du har tecknat abonnemang får du användarnamn och login skickat till din mail.
 • Logga in på hemsidan www.kulturarkivet365.se
 • Under fliken abonnemang fyller du i användarnamn och lösenord sen har du tillgång till allt material direkt.
 • Varje användare kan användas helt fristående. Det går att logga in på mobil, webb eller läsplatta. Däremot kan tex användare 1, inte vara inloggad både på webb och läsplatta samtidigt.
 • 365 Happy Days har Responsive Design och justerar automatiskt webbsidan efter enheten som den visas på (webb, läsplatta, mobil).
 • 365 Happy Days är flexibelt. Allt material är digitalt och aktiviteterna är lätta att anpassa efter olika målgrupper med olika intressen och livssituationer. Det funkar i både små och stora sammanhang som individuella aktiviteter eller aktiviteter i grupp.
 • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning (obs! ska ej visas på TV). Läs lite grann från valt tema, låt deltagarna berätta och svara på frågor. Läs vidare, lyssna på musik, samtala, visa någon bild för gruppen (skicka runt) låt deltagarna medverka med dikt eller textläsning ur materialet. Till vissa aktiviteter finns det quiz eller kluringar att skriva ut, de funker även som tips på samtalsämnen om ni inte vill tävla.
 • För att inbjuda och väcka lusten att delta i olika aktiviteter, finns det färdiga affischmallar som du kan skriva ut. Det här är absolut inget måste… men det är ett bra sätt synliggöra verksamhetens aktiviteter (P.s ha inte så bråttom med att rensa anslagstavlan, låt det synas vilka aktiviteter som ni har haft.)
 • Det går att göra hur mycket som helst med 365 Happy Days…men krångla inte till det! Det är bättre att aktiviteterna blir av.
 • När du har öppnat en aktivitet, scrolla igenom den och kolla vad du vill göra. Beroende på hur mycket tid du har eller deltagarnas hälsa, kanske du bara väljer att läsa några citat eller roliga historier ur materialet. 10 minuter här + 10 minuter där + 20 minuter efter kaffet…genom att skapa små ljuspunkter i vardagen så kan vi göra fantastiskt STOR skillnad! 

Idétorka? Vad ska vi göra? Vad ska vi prata om? Det finns tre vägar att söka aktiviteter

1. Almanackan 365 Happy Days har färdiga aktiviteter för hela året.
Den är fylld med temadagar, högtider, historiska händelser, kända personer, intressanta ämnen och aktiviteter som passar till varje månad. Genom att klicka på “evenemangsmaterial” i almanackan, finns allt material färdigt att användas direkt. Textmaterial, icebreakers, mallar till affischer, quiz, kluringar och musikaktiviteter att skriva ut. Till de flesta aktiviteterna finns även musiklistor till temat och bilder på Pinterest. Nya aktiviteter fylls på fortlöpande. Superenkelt och tidsbesparande!

2. Kulturarkivet 365 – 21 olika Magasin
Vad ska vi prata om? Det goda samtalet är en viktig men inte alltid så enkel aktivitet. Med 21 digitala magasin gör Kulturarkivet 365 det enkelt att mötas i samtalet, oavsett ålder eller etniskt ursprung. Användaren bläddrar som i en tidning och väljer intressant läsning och roliga aktiviteter utifrån målgruppens intressen och historia. Under varje magasin finns mallar till affischer och aktiviteter att skriva ut...men krångla inte till det om ni inte har så mycket tid eller att det inte passar er målgrupp. Grunden i materialet bygger på högläsning och samtal. Några av magasinens tema: Kända personer, 50-60-70-talet, Humor, Kärlek, Om Män, Gåtor & kluringar, Årstiderna (5 magasin), Elvis, Advent, Musikaktiviteter, Om Kvinnor, Icebreakers och Födelsedag som innehåller 20-30-40-talet.

3. Sökfunktion på hemsidan
Allt material finns alltid tillgängligt, även om aktiviteten “försvunnit ur almanackan”. Genom att skriva in ett sökord (i förstoringsglaset uppe i högra hörnet) så kommer alla länkar till ett visst ämne fram. Detta är perfekt om någon spontant kommer på ett ämne eller ni bara vill kolla runt bland eventmaterialet. 

Ankie tipsar:

 • 365 Happy Days är en digital idébank som förenklar och utvecklar nya arbetssätt för det sociala innehållet. Användaren får hjälp att göra skillnad i det mänskliga mötet och låter det digitala, stötta arbetet inför och under aktiviteten. 365 Happy Days skapar mångfald i aktivitetsutbudet och gör det enkelt att dokumentera sociala innehållet i er verksamhet.
 • I de flesta verksamheter finns redan eftermiddagskaffet och med 365 Happy Days, så är det enkelt att ”LEVLA UPP” och förvandla den stunden till ” ett värdigt liv, en aktiv & meningsfull tillvaro i gemenskap med andra” – alltså Nationella Värdegrundens intentioner. 
 • Quiz kan vara ganska svårt att hitta en nivå som passar till alla. På de flesta frågesporterna har jag därför 3 svarsalternativ, både för att man inte ska vara helt ute och cykla och för att ett namn, plats eller årtal, kan väcka ett minne. Känns frågorna enkla för målgruppen – skippa svarsalternativen. Är frågorna för svåra för målgruppen – se då detta som tips på jättebra samtalsämnen!
 • 365 Happy Days är ett digitalt Reminiscensverktyg
  Mångfalden på teman kombinerat med musiklistor hjälper användaren att finna rätt “triggers”, som väcker minnen och förenklar kommunikationen med personer som har en demensdiagnos. Aktiviteterna är enkla och kravlösa. Högläsning och samtal skapar gemenskap, närhet och stimulans.  
 • Min omvända BUCKETLIST – Modern levnadsberättelse!
  Idag handlar det mycket om vad vi ska göra innan vi dör…men det här är ”Min omvända Bucketlist” dvs. Det här HAR jag gjort i mitt liv! 200 små & stora upplevelser att bocka av! Gör en Bucketlistklubb 🙂 Roliga samtalsfrågor och minnesväckare. Denna aktivitet kan med fördel, delas upp i flera träffar så att man hinner prata och lyssna på vad personen/personerna har gjort. Funkar även som aktivitet I en stor grupp där ledaren ställer frågorna: Är det någon som har….? Alla svarar ja på de saker som de har gjort
 • Födelsedagar – ett perfekt tillfälle att ge extra mycket uppmärksamhet till någon!
  Den 28:e varje månad har jag lagt in aktivitetsmaterial som innehåller: Citat kring åldrandet – ”Heta stolen” frågor till födelsedagsbarnet – Fakta om födelsedagsfirande – Ordspråk om tid & ålder – Musiklista med Födelsedagssånger – Tips på hur ni skapar känslan i firandet.
 • Sherlock Holmes & This or That – är enkla och roliga frågeformulär med syfte att starta upp nya samtalsämnen och lära känna en person/grupp mer. “Det eller detta” har två svarsalternativ där deltagaren väljer det alternativ som stämmer bäst in på sig. Även om inte något av alternativen är helt rätt eller kanske båda svaren är det – så är det bara 1 kryss som gäller.
 • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days och runt det kan ni skapa mängder med kravlösa och roliga aktiviteter.
 • 365 Happy Days är flexibelt Det funkar i både små och stora sammanhang. På en bussresa, till eftermiddagskaffet, studiecirkel, ute i solen på en parkbänk, inne i lägenheten hos en sängliggande, fredagsmys eller en kvart före maten.

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt Kulturarkivet 365:s egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube, SVT Öppet arkiv & Svensk film – Filmarkivet.se, Kungliga biblioteket. Radiofynd: Sveriges Radio. Layout: Lulegrafiska AB & 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital abonnemangstjänst – en idébank med färdiga aktiviteter för hela året. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!