Marilyn Monroe – världens älskling

Marilyn Monroe - Världens Älskling!

Platinablont hår…
farliga kurvor, knallröda läppar och ett ljuvt leende. En sexgudinna vars vita klänning blåser upp över ett ventilationsgaller och som förförde från filmduken. Marilyn Monroe var världens älskling. Hon syntes! Alla har vi sett bilder av henne. Men vem var hon? Vem var Norma Jean Baker?

 • Hon föddes 1926 i Los Angeles som Norma Jeane Mortenson.
 • Mamman hette Gladys men pappan lärde hon aldrig känna. Gladys hade psykiska problem och åkte in och ut på sjukhus, vilket gjorde att Norma bodde på barnhem. Efter det flyttade hon runt mellan tolv olika fosterhem.
 • 1942 när Norma var 16 år, gifte hon sig med grannens son (till hennes dåvarande fosterfamilj) James Dougherty, som var fem år äldre. Äktenskapet arrangeras så att Norma Jeane slapp flytta till barnhem när hennes fosterfamilj inte längre kunde ta hand om henne.
 • 1945 Armefotografen David Conover upptäckte Norma Jeane Doughtery på en ammunitionsfabrik och blir pinupmodell.
 • Ett år senare skrev hon sitt första kontrakt med Twentieth Century Fox. Hon tjänade då 125 dollar i veckan, färgade sitt hår blont och hade ändrade sitt namn till Marilyn Monroe, efter sin mormors efternamn.
 • Marilyns första filmroll fick hon 1947, som telefonist i filmen Skandalflickan.
 • Basebollspelaren Joe DiMaggio blev Marilyns andra make. De gifte sig 1954 men hennes kändisskap och status som sexsymbol, blev ett slag för deras stormiga äktenskap – som endast varade i 274 dagar.
 • Under äktenskapet med Joe, bad hon honom lova att: ”Om hon dog före honom, så skulle han lämna blommor på hennes grav varje vecka”. Ex maken DiMaggio fortsatte att vara Marilyns vän och löftet han gav till henne, det höll han. I tjugo år lades det tre gånger i veckan sex röda rosor på hennes grav. 
 • Arthur Miller blev make nummer tre. Han var elva år äldre än Marilyn och en berömd pjäsförfattare. De gifte sig 1956 & äktenskapet höll till 1961. 
 • År 1959 medverkade hon i filmen ”I hetaste laget” och vann en Golden Globe. Under sin karriär gjorde Marilyn 30 filmer.
 • 1962 sjunger Marilyn “Happy Birthday” på president John F Kennedys födelsedagsfirande i Madison Square Garden.
 • Hon avskedas av filmbolaget 20th Century Fox efter att ha uteblivit från en rad inspelningstillfällen.
 • Fotografen Bert Stern tar nakenbilder på Marilyn för Vogue. Bildserien blev senare känd som The Last Sitting.
 • Inledningsvis var det  framförallt män som uppskattade den sexiga blondinen, men mot slutet av sitt liv hade Marilyn också blivit en förebild för kvinnor. Hon hade själv skapat sin karriär och sin förmögenhet – en self-made woman i en tid när kvinnor sällan gjorde karriär och nästan aldrig hade någon egenhändigt ihoptjänad förmögenhet.

Visste du att…

 • Den 19:e maj 1962 sjöng Marilyn “Happy Birthday” till president Kennedy, på dåvarande Madison Square Garden.
 • Hon var klädd i en klänning med 2500 strasstenar. Den vackra kreationen var så tajt att hon var tvungen att sys in i den, stygn för stygn.
 • Hennes klänning från kvällen, såldes 1999 på auktion för närmare åtta miljoner.
 • I FBI-dokument anklagade man Marilyn Monroe för att ha haft sexorgier med dåvarande presidenten John F. Kennedy och hans bröder.
 • Candle in the Wind skrevs 1973 av Elton John och är en hyllning till Marilyn Monroe och hennes liv. I sången uttrycker John en tribut till de motgångar och framgångar som Marilyn fick uppleva under hennes korta liv.
 • Låten omarbetades inför prinsessan Dianas begravning, även då framförd av Elton John.
 • Trots sitt vackra yttre, så var Marilyn så paranoid över fläckar och svett, att hon tvättade sitt ansikte upp till 15 gånger per dag.
 • Marilyn var ett stor fan av Niveas fuktighetskräm och ett av henns hennes make-up kit såldes 1999 för över en och en halv miljon kronor på en auktion.

Ingen sa någonsin att jag var söt när jag var en liten flicka. Alla små flickor bör få veta att de är vackra, även om de inte är det.

Marilyn Monroe

Jag är bra men inte en ängel. Jag syndar men jag är inte djävulen. Jag är bara en liten flicka i en stor värld som försöker hitta någon att älska.

Marilyn Monroe

Marilyn tog de nakna bilderna för att hon behövde betala sina räkningar

 • På omslaget till den absolut första upplagan av herrtidningen Playboy, såg man modellen Marilyn i december 1953. Men Marilyn poserade aldrig för tidningen!
 • När Hugh Hefner använde rubriken “Den berömda Marilyn Monroe naken” för att lansera sin nya tidning Playboy – hade han inte frågat Marilyn om hennes samtycke, till att han använde de då fyra år gamla bilderna.
 • Hefner hade inte heller betalat henne en enda krona.
 • Hur kunde detta då ske? 1949 var Marilyn utan kontanter och arbetslös. Hon poserade då naken för pinupfotograf Tom Kelley, i utbyte mot de 50 dollar hon behövde, för att göra en bilbetalning.
 • Marilyn hade dock fått Kelley att lova, att hon skulle se oigenkännlig ut på bilderna.

Två droppar Chanel n:o5 var allt Marilyn sov i…!
Parfymen Chanel No 5 skapade Coco Chanel redan 1920 men först 30 år senare, blev parfymen verkligen känd och populär. Det som gjorde att parfymen 1953, fick en raketskjuts och nådde nya säljrekord, berodde på att Marilyn Monroe i en intervju berättade att ”-Två droppar Chanel n:o 5 var allt hon sov i..!! Marilyn fick inte betalt för att säga det, vilket gjorde hela kampanjen gratis.

Mysteriet kring Marilyn Monroes död –  Var det mord?

”Skådespelerskan, fotomodellen och sångerskan Marilyn Monroe avled tidigt på morgonen den 5 augusti 1962. Marilyn Monroe dog i sömnen i sitt hem i Los Angeles, efter en överdos av lugnande tabletter:” Detta nyhetsmeddelande basunerades ut i media men sen har det ifrågasatts och spekulerats mycket kring Marilyn Monroes mystiska död: Var det mord? Var hon offer för en komplott? 

På morgonen den 5 augusti 1962 hittades Marilyn Monroe död i sitt hem. Dödsfallet är ett mysterium som aldrig har fått sin förklaring. Utåt sett var filmstjärnans glamorösa liv, en våg av framgång, lyx och glamour men Marilyn var ofta olycklig och led av depressioner. Begick hon självmord? Var hennes död oavsiktligt på grund av en överdos lugnande medicin eller blev hon mördad som en följd av hennes kärleksaffärer med mäktiga män? Det finns många frågetecken. Rättsläkarens rapport fastslog att hon dog av 47 tabletter Nembutal men det märkliga var att det inte fanns spår av tabletterna i hennes mage. En misstanke var att stjärnan injicerat medlet, men ingen spruta hittades och om medlet injicerats – i så fall av vem?

 • Ändrade uppgifter, försvunna dokument och en bristfällig obduktion var inte det enda som förbryllade. Polisen Jack Clemmons minns att han tänkte att kroppen hade lagts till rätta på sängen, med perfekt raka ben – inte alls som de förvridna kroppar som normalt hittas efter en överdos sömntabletter. 
 • I den sista polisutredningen som blev officiell 1985, fanns bara 54 av de ursprungliga 684 sidorna kvar. Resten hade på något mystiskt sätt försvunnit ur Los Angeles-polisens arkiv.
 • Sedan Marilyn Monroe dog har konspirationsteorierna gett upphov till otaliga TV-dokumentärer, tidningsartiklar och böcker (många i syfte för att tjäna pengar). Trots att obducenten förklarade att dödsorsaken var en överdos av sömnpiller, ”möjligen självmord”, skrev  New York Mirror att en ”känd gift man” hade mördat filmstjärnan.
 • De mest ihärdiga teorierna hävdar att världens sexigaste kvinna föll offer för en komplott. Att hon blev mördad av CIA på grund av sina ”affärer” med bröderna Kennedy, eftersom hon sades ha fört dagbok om sina affärer med dem och tänkte publicera det. Motivet till detta ansågs vara för att undvika ett äventyrande av presidentämbetet.
 • Monroe och Kennedy hade mycket riktigt träffats vid ett par tillfällen. Publika sådana, bland annat i samband med presidentens födelsedag som firades med pompa och ståt vid Madison Square Garden i New York. Under firandet väckte Marilyn Monroe uppmärksamhet när hon sjöng “Happy Birthday To You” för presidenten.
 • Av många anses denna ”affär” dock vara mycket överdriven. Det troliga är att de delade säng vid endast ett tillfälle, efter en fest hos sångaren Bing Crosby i mars samma år.
 • 2007 presenterade Kalifornien-psykologen Jack V Hattem i sin bok Marilyn Monroe – Murder By Consent teorin att Robert F Kennedy hade övertalat skådespelerskan att begå självmord.
 • I boken, The Murder Of Marilyn Monroe: Case Closed, ger utredningsreporter Jay Margolis och New York Times bästsäljande författare Richard Buskin (båda Monroe-experter) övertygande bevis för att hon mördades av hennes psykiater, Dr Ralph Greenson.
 • Felaktigt informerad av Kennedy om att Monroe hotade att offentliggöra sina kontakter med den inte så bra läkaren, kände Greenson sig tvungen att tysta sin patient. Han påstås ha gett Marilyn en dödlig injektion av pentobarbital i hennes hjärta, på uppdrag av USA: s justitieminister Robert Kennedy och hans svåger, skådespelaren Peter Lawford.

Eller begick Marilyn Monroe självmord? Hennes karriär hade börjat dala och före sin död hade hon talat om att ta sitt eget liv. Under hennes korta liv hade hon haft flera djupa depressioner och missbrukat amfetamin, lugnande tabletter och sömnmedel.

Marilyn Monroe är idag en av världens mest kända människor och hennes livsöde berör oss fortfarande. Vad tror du hände?

Jag är självisk, otålig & lite osäker. Jag gör misstag, saknar kontroll & är ibland svår att hantera. Men om du inte kan hantera mig, då jag är som värst, så förtjänar du mig inte, då jag är som bäst”

Marilyn Monroe

Jag tror att allt händer av en anledning. Människor förändras så att du kan lära dig att släppa taget. Saker går fel, så att du uppskattar dem när de är rätt. Du tror lögner, så att du så småningom lär dig att inte lita på någon annan än dig själv. Och ibland faller saker isär - så att ännu bättre saker kan falla ihop.

Marilyn Monroe

Tro alltid på dig själv, alltid, för om du inte gör det, vem gör det, Sweetie? Så håll huvudet högt, håll hakan uppe och viktigast av allt, fortsätt le, för livet är en vacker sak och det finns så mycket att le för.

Marilyn Monroe

Textkällor: Wikipedia, Expressen.se, Minabibliotek.se, https://emirateswoman.com/murder-marilyn-monroe-case-closed/https://popularhistoria.se/kultur/film-teater/bilden-av-marilyn-monroe Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt Kulturarkivet 365:s egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube, SVT Öppet arkiv & Svensk film – Filmarkivet.se, Kungliga biblioteket. Radiofynd: Sveriges Radio. Layout: Lulegrafiska AB & Kulturarkivet AB

365 Happy Days är en digital abonnemangstjänst – en idébank med färdiga aktiviteter direkt i almanackan. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!